Regisseur Milou geeft een voorproefje van de documentaire

De op een na laatste draaidag

Nadat ik mijn statief was vergeten op het perron, kom ik aan bij Joyce haar huis in Den Haag. Vandaag gaan we vooral veel sfeerbeelden van Joyce en haar gezin opnemen, waaronder het bakken van een taart met de meiden en de eindscène op het strand.

Lisanne doet open en Joyce en haar man Martijn zitten al aan een kop thee aan de keukentafel. Lisanne wil graag koffie met melk en suiker. Joyce en Martijn zijn alleen allebei geen koffiedrinkers, laat staan dat ze er melk bij doen. Joyce geeft Lisanne een cupje melk voor haar koffie. “Nou zullen we die maar even er niet doorheen doen”, zegt Lisanne lachend. Ze laat het cupje melk zien dat inmiddels niet meer eruit ziet als melk. De melk cupjes blijken zo oud te zijn dat er schimmel op zit. Het is je vergeven Joyce, want een paar dagen erna was er weer melk.

De twee dochters Loïs (12) en Lieke (9) komen naar beneden. Zij hebben de taak gekregen om samen met Joyce te gaan bakken. Het wordt een appeltaart. Terwijl Joyce de appels staat te schillen, maken Loïs en Lieke samen het beslag en lezen voor wat er allemaal doorheen moet. Bij het moeilijkste gedeelte komt Joyce achter de meiden staan om ze te assisteren, want hoeveel kaneel moet er nou eigenlijk door de appels heen? Terwijl ze samen aandachtig de achterkant van het pak bestuderen, zoekend naar hoeveel kaneel erin moet, aait Joyce Lieke over haar hoofd.

Het beslag wordt in de koelkast gezet, want daar is in de ochtend geen tijd meer voor. In de middag hebben ze namelijk een andere afspraak staan. De magie van film zullen we het maar noemen. Nadat de keuken weer is opgeruimd gaan ze een potje Skip-bo spelen en dat gaat er (té) fanatiek aan toe. Terwijl Lisanne het cameradeel op zich neemt, ga ik met de speciale microfoon aan het andere uiteinde van de tafel zitten om het geluid op te nemen. Door een koptelefoon hoor je extra goed (lees: hard) het geluid. Ik denk dat ik van dit potje Skip-bo blijvende gehoorschade heb opgelopen, wat kunnen die meiden gillen.

Nadat het potje Skip-bo is gespeeld rijden we naar het strand van Monster, we hebben de keus aan Joyce gelaten waar ze heen wil voor de laatste scène en ze koos voor het strand.  Het is een mooie afsluiting van de draai periode samen met Joyce en haar gezin. We nemen afscheid en zeggen tot morgen, want op zondag gaan we de appeltaart proeven voordat we Joyce haar ouders nog gaan interviewen.

Liefs,
Milou

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *